torsdag 27 oktober 2011

Det finns fler besök att göra.

I Skåne lär det finnas ungefär 150 slott med slottsliknande byggnader. Dessutom lär det finnas ungefär etthundra gods eller större gårdar med huvudbyggnader som är eleganta och i vissa fall slottsliknande. Vad är då defenitionen på ett slott? Jag har aldrig läst en defenition på ordet slott,  men jag tolkar begreppet  generöst -  varför inte? Hitintills har jag mellan nittio och hundra slott bland mina bilder och jag har naturligtvis tagit alla bilder själv. Vad beror mitt intresse för slottsbyggnader på? Kanske har det sitt ursprung i att jag växt upp på två egendomar varav den ena egendomen hade ett slott och det andra en tjusig huvudbyggnad med slottsliknande omgivningar.

Den här utflykten gick liksom den förra, österut. Första besöket skedde på Ovesholm. Ibland är det inte så enkelt att kunna fotografera slott, då alla slottsanläggningar inte är öppna för allmänheten. Det hade annonserats om att det var julmarknad på Ovesholm och vid sådana tillfällen brukar det öppna sig chanser till bilder.


Det var ett välbesökt ställe med en jätteparkering. För att vara ärlig tror jag att de flesta var mer intresserade av julmarknaden än av att få bilder på slottet. Det arrangeras kvalitativa julmarknader på ett antal slott i Skåne och det kan ju vara intressant. Vi blev med ett par tomtar och lite pepparkakor. Så tog vi bilder på slottet.


Slottet är byggt i fransk stil runt år 1800. Slottet och hela platsen ger ett väldigt välordnat intryck. Man ordnar julmarknad, kanske av ekonomiska skäl, men vilken slottsherre vill ha en massa allmänhet trampa omkring på sina ägor? Det visade sig också att slottsparken var öppen för besökare, till fots. Slottets ägare är greve Hugo Raoul Hamilton och slottet har vit i familjens ägo sedan 1600-talet.

På platsen fanns också detta uthus som förutom att det var en väldigt ovanlig stenbyggnad, så hade man varit tvungen att stadga upp det.









Vi körde vidare mot nästa delmål. Det är ett av Skånes äldsta herresäten och som inte fanns på den vanliga kartan. Ugerup Säteri hade en stor skylt vid vägen. När vi körde fram mot säteriet gav det ett helt annat intryck än vad intrycket var från Ovesholm. Här var flera anslag om Privat mark och område och stora gröna elektriska skjutgrindar vid infarten till huvudbyggnadens tomt. Dessutom var det mesta övervuxet. Den oförvägne fotografen (alltså jag) gick en runda runt själva tomten och kom så fram så jag kunde få ett par bilder.


Förste ägaren till Ugerup var Jens Holgersen, död 1390. Säteriet är ett av Skånes äldsta säterier. Det har haft många högrestånds-ägare som varit invecklade i ägande och släktskap vid flera av de skånska slotten. Säteriet har därför en lång och rik historia. Men det får en besökare inget intryck av i dag. Enligt uppgift skall där vara mjölkgård och stuteri. En holländsk familj Jellema äger sedan 2006 säteriet.

På vägen hemåt kom vi på att vi skulle passera ett slott som vi försökt komma fram till en gång tidigare men då avbröt vi försöket då det verkade svårt att någorlunda oupptäckt komma nära byggnaden. Vi beslöt att göra ett nytt försök. Bilen parkerades diskret och den oförvägna fotografen (jag) nalkades Ousbyholm gående. Jag gick stora vägen fram och jag såg inte någon och jag tror inte någon såg mig heller.


Ousbyholm ligger vid Hörbyåns utlopp i Östra Ringsjön. Slottet omnämns första gången år 1405. Det har haft ett antal ägare under åren. 1939-84 ägdes det av en norsk skeppsredare Anders Jahre. Nu ägs och bebos det av Anders Tuvehjelm. Ousbyholms ägor har lagts sammans med Fulltofta egendom och dessa båda drivs tillsammans. Platsen verkar välskött och sympatisk.

På vägen tillbaka till bilen fick jag klart för mig vilken kategori trädgårdsmöbler som slottsherren föredrar. Jag tog en bild. Stabila grejor som håller för en godsägare på promenad i parken.

2 kommentarer:

  1. Bra bakgrundsresearsc, vilket gör att bilderna får mea liv.

    Kram Majsan

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt detta med ditt fotograferande - som det har utvecklat sig! En slags besatthet verkar det som. Och det ska tolkas positivt. Kul med dina kommentarer och beträffande dina filosofiska utläggningar om foto kontra målad konst - ja så handlar det väl om tillgänglighet och "i var mans ägo" tänker då på fotografiet.
    Den etablerade konsten har ju alltid tillhört aristokratin. De rika och välutbildade.Men vad som är konst och vad som är vackert - ja det är ju alltid upp till betraktaren att värdera. Fota på! Kram Lili

    SvaraRadera