måndag 24 oktober 2011

Att måla....

Sedan jag gick med i fotoklubben har jag lärt mig en hel del saker kring fotografi som jag inte visste tidigare. Jag har också lärt mig att det finns ännu fler saker att lära. Jag ställde en fråga till mig själv: Vad betyder egentligen ordet FOTOGRAFI?  Den betydelse ordet har är: ATT MÅLA MED LJUS. Det är ett smått poetiskt uttryck. När jag tänker på ordet en stund känner jag att ordets betydelse stämmer väldigt bra med min känsla för hur foton skapas.

Att måla med pensel i olja eller akvarell är sin sak. Att måla med kamera är en annan sak. Jag har känsla av att människor ser på foton som om de bilderna har ett lägre konstnärligt värde än annan konst. Känslan ligger som vanligt hos betraktaren, d.v.s. mig själv.

Ingen vet på förhand hur en "penselmålning" skall se ut eller veta hur den skall uttolkas. Som jag ser det vet inte någon heller hur ett foto skall värderas eller tolkas. Det är den tolkning betraktaren gör som är den för betraktaren rätta bilden.


Beträffande fotografering har fotografen, till skillnad från målaren ett ytterligare hjälpmedel, nämligen bildbehandling i en dator. Den möjligheten saknas vid målning med pensel. En klar fördel för fotografen. Om fotografen väljer att inte efterbehandla en bild, har då den bilden ett högre värde i betraktarens ögon än en bild som är efterbehandlad??                                                    
Det är inte någon skillnad , enligt min uppfattning.

Det är få förunnat att kunna fotografera ett motiv genom att direkt ställa in bländare, tid och bildutsnitt, bara man ser motivet framför sig. När man fått fram kameran och gjort nödvändiga inställningar är motivet borta. Solen gick i moln eller fågeln flög eller någon ställde sig i vägen. Det är inte lätt att ta bilder under sådana förutsättningar.     

Jag ser det som att fotografering innehåller tre lika spännande moment:
Se motivet!
Ta bilden.
Behandla bilden till bästa resultat i datorn.

Däremot gillar jag inte manipilerade bilder.
                                           

1 kommentar: