måndag 17 oktober 2011

Kylig höstmorgon

Den 15 oktober var en kylig morgon med frost. Klart väder frånsett dimmor, som bara förbättrade effekterna av den uppgående solen. Jag tänkte att detta blir en fin morgon för höstbilder och gav mig iväg med bilen. Skrapa rutan naturligtvis, men först leta på isskrapan. På vägen mot Vikhög kom de första utmaningarna i form av motiv.


Man kan skönja Lund längst bak mot horisonten. Det var ännu inte dagsljus och det höjer effekten i bilden. Jag fortsätter västerut och snart dyker ett motiv till upp.


Det är inte många minuter mellan bilderna men de har ändå en skillnad som märks. Domkyrkotornen i Lund  syns längst bak till höger. Jag kan aldrig låta bli att fota en soluppgång eller nedgång. Varför blir jag inte trött på dessa motiv?

Väl framme i Vikhög träffar jag på en morgontidig person som jag omgående kontaktar. Han har redan varit ute och tagit upp sitt garn.


I garnet finns gissningsvis sju kg. sill. Han håller upp en snygg sill för att vi alla skall få se hur en fet sill ser ut i morgonljus. Ser han ite lite glad ut - fiskaren, som gör detta för sitt nöjes skull. Fisken ger han bort till grannar och vänner.


Som synes är det en bit kvar upp till kanten på fångstkaret så "Fiskarn" lovade att förlänga nätet till nästa gång så att inte alla fotografer skulle bli besvikna.

Solen steg allt högre och lade ett fint ljus över stenarna i piren.I morgonens delvisa motljus avtecknar sig också en riktig fiskebåt. Här fanns dock ingen skeppare att tala med. Yrkesfiskarna håller nog ledigt på lördagen.

Jag vandrar vidare ut mot yttersta piren för att se om det kan bli något motiv utifrån piren och in mot byn. Då kommer det en person gående efter mig ut mot pirens spets. Han går med raska steg - och -vad har han i handen? Jo, en handduk!?  Men du tänker väl inte bada? Jo det ska jag. Se bevisen:
Det finns flera bilder på detta om någon vill se mera bevis. Bilderna är tagna med hans tillåtelse och är min egendom som inte får återanvändas.

Han berättade att han brukar bada varje veckoslut och att han utvecklat badandet så långt att han inte längre frös när han kom upp. Han satte sig på berget och pratade med mig utan att visa tecken på att han frös. När jag åkte hemifrån var det -2 grader och nu var det kanske +2 till 3 grader i luften. Klockan var när dessa bilder togs 06.33.

Vad kan man inte träffa på tidigt på mornarna?  Fina bildmotiv, fiskargubbe och vinterbadare. Det är ju mycket bättre i Vikhög än hemma i sängen.

Nu började folk att samlas inne i hamnen. Det var hög tid att ta båtarna på land. För detta ändamål hade man skaffat en maffig kran och bilden på denna, får avsluta detta inlägg. Fin bild i motljus.


Det kommer mera - snart.......

2 kommentarer: