lördag 10 december 2016

Jakt på mat.Så här års pågår det en omfattande matning av fåglar "vid knuten" av våra bostäder. Detta är trevligt för oss människor men framför allt för fåglarna. Här kommer några exempelbilder.

Den här vita oskulden kollar mera på höstlöv än på mat, men hon ser trevlig ut.
Detta är en syn du kan se vid vilken fågelmatning som helst. Nio Grönfinkar har kalas.
Ett porträtt av en Grönfink mitt i lunchen som består av solrosfrön.
Detta är en Större Hackspett som fördrar gammal hederlig talgboll. Men den gör sig bra på bild. Du kan se hur maten skvätter när den hackar i bollen.
Detta är också en Grönfink. Näbben är väldigt kraftig på finkar. Deras näbbar är ganska lika sparvanas näbbar. Finken visar upp sina utspärrade vassa klor.
Detta är en jätteflock med i huvudsak Vitkindade gäss. De förekommer numera i stora flockar, liksom även andra arter av gäss.


Man ser inte hela flocken på bilden men jag uppskattar hela flocken till ca. 3000 individer. Det kanske är för lite, men siffran ger en antydning om hur talrika gässen är. Hur många observationer kan man göra av andra fåglar som visar sig i ett sådant antal?

Låt mig anta att antalet är 3000 stycken gäss.
En gås väger grovt räknat 3 kg.
Det betyder att här rör sig 9 ton i luften.
De kan utan vidare flyga upp till 200 meters höjd.
De kan flyga i tio timmar.
De flyger i en hastighet av 70 km per timme. I medvind kan de komma upp i 100 km per timme.
En gås kan ha en livslängd på upp till 25 år.
Allt detta åstadkommer de genom att äta olika växtdelar.
Naturens under!
Nu någonting helt annat.
Råkan uppträder inte i så stora flockar. Detta är en ensamflygare som har något i näbben. Vad då?
 Att övertala Råkan att landa på lämpligt avstånd för kontroll och fotografering var en bedrift. Men vad är det den har i näbben? Kom lite närmare så jag får se.
Ja, jag tyckte väl det. Det är en valnöt. Är den ur årets skörd? Var har du hittat/stulit den? Var skall du gömma den då?
Tyvärr - Det var så mycket gräs i vägen när Råkan gömde nöten så jag fick ingen bra bild, trots att jag försökte med både övertalning och muta. Råkan är i alla fall klar med sitt tilltag ock kan spankulera vidare. Jag gick genast och grävde upp valnöten när Råkan försvunnit.Som avslutning får du här en bild som du aldrig har sett tidigare.
Hej så länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar