torsdag 6 oktober 2016

Till lands och till sjöss.

2016 10 06


Häromdagen fick jag se några personer som såg ut att behöva något att fylla sin dag med, de verkade sysslolösa.
 Jag tänkte först visa dem något de troligen aldrig sett tidigare och bad dem följa med till min kolonilott.

Eftersom det snart är Halloween håller jag på att förbereda det veckoslutet. Först visade jag dem en bild på min lilla odlingslott med pumpor.
När de beundrat detta och uttryckt sin förvåning över det jag åstadkommit, hämtade jag den kärra jag använder för att forsla pumporna till torget. Bilden visar mig i jackan med huv samt en granne i kolonin, vilken är min kompis. Vi måste köra försiktigt så att pumporna inte trillar av lasset.
När mina gäster sett sig mätta på pumporna, kom jag på att de skulle få ett uppdrag av mig. Sagt och gjort. Jag lånade ut min mobiltelefon, som har en bra kamera och bad att de skulle komma igen på eftermiddagen och visa de bilder de tagit.

De satte sig på färjan och for till Danmark.
De tog några bilder på olika båtar under färden.

På kajen i Helsingör stod en ganska nygjord modern staty. Den är tillverkad av skräp man bärgat längs havsstränderna. Helt fantastiskt vad vi människor kan få för oss att slänga i havet. Det är det ena. Det andra är den fantasi och förmåga att skapa, som konstruktören visar upp. Klicka på bilden så blir delarna mera synliga.
Ett leksaksslott stod på kajen. Det var bara en liten förlaga till det verkliga slottet Kronborg.


Alla ni som är intresserade av kultur vet att detta slott är Kronborg, där William Shakesperes drama om den danske prinsen Hamlet, utspelas. Tänk bara vad som finns endast en kort färjeresa bort.
Här kommer ett par bilder av slottet som är tagna i motljus. Om någon tycker att det är  konstiga bilder så är det rätt på sitt sätt, men tanken är att de skall se ut ungefär som de gör.

Bredvid Kronborgs slott har man gjort stora förändringar. Här låg tidigare ett skeppsvarv med allt vad det innebär.  Varvet är helt borta men man har ändå försökt att behålla mycket av det marina intrycket. Bland annat har man byggt ett modernt kulturhus vars arkitektur bryter av kraftigt mot de äldre mera konventionella byggnaderna.
I bakgrunden på nästa bild kan man skönja vallarna utanför slottet. Den eleganta "Danska trappan" går ner i vad som tidigare var en torrdocka på varvets tid. Restaurangen där nere ligger alltså under havsytan. Dit måste du ta dig!
Här ser du trappan i ett annat perspektiv. Fantastiskt!
Det är ganska mycket människor som rör sig i området. Den här bilden tog jag för att paraplyets färg såg intressant ut i relation till molnens färg i bakgrunden. Damen med den röda kappan och det ljusa håret tillsammans med stenpållarna till vänster i bild är också lite ovanligt.
En del danskar ser lite konstiga ut men de är väldigt trevliga och har alltid ett leende på läpparna.
Som tur var inträffade lunchtiden under resan så det vara bara att bänka sig och låta den danska maten komma till sin rätt.
De danska gatumiljöerna är lite gammaldags och ger ett trevligt intryck.
Sådana här orenoverade fasader gör sig bra som motiv. Förfall är trevligt att fotografera. Titta så fina träarbetena har gjorts en gång. Dörrhandtagen kan man bli lyrisk över.
Danskt gemyt går att hitta lite överallt. Folklivet är påtagligt. Besöket i Helsingör är gjort på en fredag. Även äldre farbröder kan vara moderna och ha lurar runt halsen.
Vissa farbröder sätter sig på en bänk på Axel torv för att koppla av en stund. Men sanningen att säga och av ansiktsuttrycket att döma verkar inte den här ölen smaka vidare gott. För säkerhets skull har han ställt en öl till inom räckhåll. Den kanske smakar bättre.
Det här paret njuter av "Byens bedste Danske wienerbröd". Två stolar finns lediga om du vill sitt ner du också.
Jag visste inte att danska hundar var förtjusta i wienerbröd, men det är de tydligen.
Vill man inte ha wienerbröd kan man få smörrebröd och en öl. Dörrhålet verkar lockande med sitt ospecifierade dunkel.
Nu har vi sett det mesta av det Helsingör har att bjuda på. Nere vid färjan kan vi se att ett stort antal av människorna från Helsingör är ute för att fiska upp den fisk man som i morgon lördag skall konsumeras på byens serveringar. Kanske tar man en öl till också?
På färden hem får vi syn på en dansk sjöbjörn med ett bistert utseende. Det är nog hårda dagar att segla mellan Helsingör och Helsingborg. Han kanske kan gå iland ibland och njuta av stadslivet?
Nu är färden slut och gänget går mot ett P-däck som inte har något att göra med fartyg. De skall hem till Fotosofen i hans kolonistuga och visa vilka bilder de fångat.Hej så länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar