onsdag 6 januari 2016

När jag arkiverar bilder.


Tiden runt årsskiftet är en tid då jag försöker städa upp bland de bilder som jag inte kastat bort tidigare. Några blev över och eftersom mellandagarna är lite avslagna rent allmänt, känner jag för att lägga bilderna hos Fotosofen.

Den första bilden är tagen en höstdag med ganska intensivt regn. Det satt en samling Råkor på golfbanan utanför Eslöv. Jag undrade för mig själv vad som kunde vara anledning till att det satt så många Råkor just där. Jag kunde inte finna en vettig anledning till denna samling, men tog några bilder på gruppen. Du kan på bilden se regnet som framträder som otydliga streck. Bilden av chefen för Råkorna, är ganska tydlig ändå. Bilder av chefer skall helst vara tydliga! Hur vet jag att detta är chefen? Tjaa - jag har ju en viss fantasi. Och det regnade kraftigt!Som den minnesgode kanske kommer ihåg brukar jag emellanåt besöka den stora lilla staden som ligger inte så långt från där jag bor. Bilden föreställer en person som sysslar med källforskning. Han gör det på ett inte alldeles vetenskapligt sätt, men det framgår klart att han forskar. Forskningsresultatet skall han ta med sig i den svarta sopsäcken som han har med sig. Varför tog jag bilden? Jag tog den därför att mannens situation framstod alldeles tydligt. Impulsen att trycka av kameran var just en impuls och jag tycker bilden visar det jag uppfattade om hans situation. Bilden avslöjar inte heller mannens identitet.


Nästa bild visar en äldre man på biblioteket. Han har satt sig till ro för att bläddra i en bok som han överväger att låna med sig hem, men innan han lånar den vill han veta lite mera av bokens innehåll. Det är en absolut naturlig nyfikenhet. Om du tittar på titlarna på de två böcker som redan ligger vid hans sida så är den ena: "Människoätarens skugga" och den andra; "Härskarna i Kreml". Jag drar själv slutsatser om vad mannen har för intressen; det kan vara ett historiskt intresse eller intresse för hur maktmänniskor agerar. Jag vet naturligtvis inte vilka intressen han har, men titlarna ger mig en vink om personen på bilden.Nästa bild har jag tagit i en lite knepig situation. Dels är bilden tagen i motljus, vilket försvårar hanteringen, dels fanns risk att det skulle komma någon person in i bilden och förstöra det motiv jag såg. En ytterligare person skulle ha förstört det jag såg och därför blev det lite pressat vad gäller tiden.
Damen på bilden är en detalj i det hela. De mycket slitna trappstegen i motljus var intressant. Det går inte att beräkna hur många fötter och under vilken tidsrymd som detta slitage har åstadkommits. Den röda brandsläckaren blir en accent.Nu följer några bilder på rökande personer. Det finns ingen anledning till att jag lägger in dem, utan det är ungefär samma ska här som med de övriga bilderna i det här inlägget. Bilderna är tagna bara för att jag tyckte att en viss situation framträder och blir tydlig genom bilden.

Den första bilden visar en person som står på sin balkong och tittar ut över torget framför huset där han bor. Det är en solig söndagsförmiddag i somras och ett tämligen intensivt folkliv syns på torget. Jag kan läsa in att han intresserat följer det som händer på scenen. Han är en lite elegant person, vilket framgår av hans frisyr och mustasch. Han röker cigaretten på ett sätt som för mig avslöjar att han är en inbiten rökare (jag har själv varit en).Nästa rökande person är fotograferad i Tyskland. Han satt på en avsats av sten. Han satt ganska länge och gav intryck av att han väntade. Han röker cigarr, vilket fordrar gott om tid samt rejält med utrymme i fickorna för att kunna bära med sig så stort rökverk. Hans mössa avslöjar att ha kanske varit i USA för på mössan står det Rocky Mountain. Han är helt enkelt en person i turistströmmen. Han kanske är amerikan?Nästa farbror tycker jag har ett sympatiskt drag över sig. Han sitter på en mindre uteservering, försjunken i sina egna tankar. Han verkar varken vara datanörd eller finanshaj. Han sitter och drömmer. I dörröppningen som du skymtar till vänster i bild, dyker emellanåt en äldre dam upp, iklädd förkläde. Hon äger nog stället och undrar om han inte skall beställa något? Farbrorn röker cigarrcigarett. Jag tycker det är synd att jag inte kan fotografera av hans funderingar. Den möjligheten kommer nog i nästa generation kameror?Nästa rökare håller sig med pipa. Han verkar ursvensk i sin framtoning. Han verkar att vara tillfreds med situationen, av hållningen att döma. Jag ser framför mig att han, där han sitter på uteserveringen, väntar på att hans, i äktenskapet väl engagerade fru, skall komma med det kaffe som de önskar sig på sin promenad. Hon kommer nog snart.


Nästa bilds estradör känner du igen. Det var ju han som tittade ut över torget i en samma lill stad. Han är fortsatt intresserad av det som sker på torget utanför, men han rökning har avancerat till att han nu blåser ut rökmolnet till allmänt beskådande.


Det blir inte flera rökare nu.

I stället kommer en bild på en dam som säkert skulle ha mycket att berätta om man kunde och fick lyssna till hennes berättelse. Hon har en mycket rak hållning och en välordnad klädsel. Hon håller bestämt i käppen och har nog sin portmonnä i tygkassen.
Hon har bekymmer med sina ben, vilka är lindade och hon håller dem under bänken för att de skall synas så lite som möjligt. Hon är en bestämd och stram och vet säkert vad hon står för. Hon sitter på bänken framför ett museum och strax bredvid det livliga torget som jag talade om tidigare. Väntar hon också?


Nästa bild är en ung kvinna som har anknytning till motorcykel. Det kan man se av hennes klädsel och av att det ligger två hjälmar på bordet hon stöder sig mot. I och med att där ligger två hjälmar, tror jag att hon är passagerare till sitt manliga sällskap. Det fina med den här bilden är hennes intalande sätt att njuta av glassen hon tänker kalasa på. Jag tycker jag riktigt kan se det välbehag hon känner, inför det hon har inom räckhåll för sin mun.Den sista bilden skulle kunna ha varit mera till sin fördel. Den är inte skarp hela vägen. Jag tog bilden för att jag och herr T, såg företeelsen på Söderåsen på nyårsaftonen. När jag såg motivet visste jag inte vad det var och det var mera av intresse av en förklaring av detta, som jag tog bilden.
Dagen efter  på morgonen lyssnade jag på radions P1 och programmet Naturmorgon som sänds varje lördag. Där berättade man om en företeelse som jag förstod var detsamma som jag fotograferat. Bilden visar "håris". Det är mindre halvruttna träpinnar som vid vissa temperaturer avger detta fenomen av is. Vetenskapen vet inte varför eller hur detta sker. Det förekommer vid temperaturer runt noll och då det inte ligger snö på marken. Det gäller att hålla ögonen öppna - hela tiden!Hej så länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar