söndag 24 maj 2015

Från gamla tider.
Fotosofposten utkommer även på pingstdagen, som du ser.

Som du säkert hört så avskedar allt flera tidningar sina fotografer. Men jag vill ha kvar min anställning som fotograf för Fotosfposten. Vad skulle hända med Fotosofposten om jag blev friställd? Skulle jag kunna få anställning någon annanstans? Jag hoppas på det bästa.

--------------------------------------------------------------------

Den översta bilden på dagens utgåva visar ett av grannhusen till min kolonilott. Jag vill inte verka skrytsam, men jag tycker du skall få se det fina huset. Bra att enstaka kolonister lyckas här i livet.

-------------------------------------------------------------------

I går gjorde hustrun och jag en liten utflykt i grannskapet. Alla bilderna är från samma ställe.


En liten bäck flyter fram genom det skånska landskapet.


Den ser ut så här. Det skulle kunna vara en bäck var som helst men här följer en liten berättelse. Bäcken flyter fram till det här:Det är en mindre fors med kraftigt vattenföring. Det har en gulbrun färg varav man kan se att vattnet kommer från skogsmarkerna runt om. Bäcken rinner in under ett hus som du ser här:Bäcken kommer in på den vänstra sidan av huset. Där finns en dörr med en hasp som ser ut så här:


Jag ser ett fint, för att inte säga utsökt smidesarbete! Vem kan ha smitt den låsanordningen? Nyfiken som jag är öppnar jag dörren. Då får jag se detta:Det är mörkt i utrymmet så det är svårt att se. Bilden visar ett vattenhjul som skall driva kvarnstenarna i den kvarnbyggnad som detta är. Du kan se att det stora vattenhjulets lagring i stort sett bara ligger på ett antal ganska lösa stenar. Kan detta ha fungerat? Tydligen, annars skulle det väl inte funnits kvar. Vattenhjulet är inte i drift. Det är ju en skapelse från gamla dagar.
Så här ser de båda byggnaderna ut, som tillhör kvarnen. Om du tittar tillbaka på den byggnaden jag visade ovanför, kan du se att det ovanför det översta lilla fönstret sitter en delvis skymd lyftanordning. Där lyftes sädessäckarna upp och in i kvarnbyggnaden. Utlastningen av det malda mjölet skedde genom dörren du ser nedanför. Du ser också en gammal kvarnsten som ligger som trädgårdsbord till vänster i bild.
Mjölnaren malde, med vattnets hjälp, säden i den vänstra byggnaden. Han hade sin bostad i den högra byggnaden.

Där kan jag inte gå in, men jag provar att fotografera genom fönsterrutan. Det blir inte några bara bilder, det är för mörkt, men det är ändå spännande att kunna kika in i det förflutna.


Den öppna spisen är till vänster, där maten lagades och som också värmde upp bostaden. En fotogenlampa hänger i taket.I det andra fönstret kan man se ytterligare en fotogenlampa. Här har mjölnarens fru virkat en dekoration till skärmen till lampan. Också den här bilden är tagen genom ett fönsterglas.Jag tycker riktigt jag kan känna mig förflyttad 150 år tillbaka i tiden.

När jag går till husets baksida kan jag se hur ormbunkarna håller på att slå ut. Hur länge har dessa växter stått där? Hur många vårar har de utvecklat sin grönska? Visst är där ovårdat, men jag känner av historien.


I ett av träden sitter en gammal fågelholk, reparerad i flera omgångar. Mjölnaren brydde sig om fågellivet i sin närhet och det kan vi fortfarande se lååångt efteråt!-----------------------------------------------------------------------


1 kommentar:

  1. Hej!
    Bilderna blev mycket större när jag tittade på bloggen i min dator än när jag
    tittade på din förlaga - det ssser väldigt bra ut!

    Kram Majsan

    SvaraRadera