söndag 10 augusti 2014

Träd

En hel del av sommaren har passerat. Det har samlats en del nya intryck och bilder hos mig och några av dem lägger jag nu framför dig för att hålla kontakten uppe.

När du klickar på bilderna i bloggen får du upp dem i större storlek på skärmen.

Jag har bytt bilden i rubriken, då den från förra inlägget var lite dyster. Den bilden på klippformationen var från Italien. Den bild du ser nu kommer från Dalsland. Detta är den plats från vilken jag en tidig morgon såg de två bävrarna. Det kommer mera framöver om dessa båda. Man kan se på ljuset att solen inte riktigt har hunnit upp ordentligt.

När jag var ute på bäverspaning kom jag fram till denna ganska nyligen fällda asp. Bävrar gillar asp. Någon, som skulle markera vandringsleden, har tagit sig för att spika ett röd/vitt plåtmärke mitt i naturens konstverk. Här är ett exempel på vad bävrar använder träd till.På dalsländska heter det ett tjärn. På svenska heter det en tjärn. Bäverns hydda ligger vid och delvis under vattnet. Den jag hittade, kan du se som en hög med ved, på andra sidan vattnet i tjärnet. Träd används alltså också till att bygga bäverhyddor av. Klicka på bilden!


Jag hittar ett annat exempel på vad träd kan bli:


Du ser ju, precis som jag, att detta är kroppen av en björn som sågats av baktill. Du ser den muskulösa kroppen där bakbenen tagits bort. Hålet där svansen suttit syns tydligt. Titta vilket kraftigt skulderparti mot huvudändan. Är det bara en trädstam? Ser du något annat än det jag ser? Omöjligt.

På väg tillbaka till bilen tar jag den här bilden med teleobjektiv på ett avstånd av kanske nära 200 meter. Stiligt, va? Jag hade aldrig tagit den bilden om det inte varit träd med i motivet.


En annan dag och en annan morgon låg det dimma över trakten. Dimma är en god vän för en fotograf. Träden är en del av Lindas kulle. Jag erkänner att det som fängslade mig när jag tog bilden är solen man ser i träden och solfläcken till vänster i bild. Givetvis skulle du ha varit med och sett hur vackert det var i verkligheten. Det hade nog varit bättre.


Då dimman lättat och jag var på väg hem till frukost, fick jag denna bild. Det är inte ont om rådjur - tvärt om. Men jag tycker den här bilden ger intryck av hur det är i naturen: Djuret tittar lite oroligt på mig där jag finns i bockens egna miljö. Den frågar sig säkert vad jag har där att göra. Och utan träden och bakgrunden hade det inte varit någon bild alls.


Jag vet var du kan få tag på en alldeles speciell postlåda. Ingen av dina grannar har en sådan så du kommer att stiga några grader i deras omdöme när du är ägare av denna låda. Den har fått sin prägel av väder och vind samt mossor. Den kan inte jämföras med plast- och plåtlådor som sitter överallt. Fram för träd och trä! Du får en föreställning om hantverket som fanns när denna låda gjordes.


Solnedgångar är inte ovanliga i bildsammanhang. För att dämpa din irritation över att behöva se ytterligare en solnedgång, satte jag ett träd framför och det blev ju i alla fall lite annorlunda.


3 kommentarer:

 1. Hej!
  Fina bilder som vanligt! Bra variation på temat/Kram Majsan

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder as usual... Du är en bra fotograf Gillis

  SvaraRadera
 3. Härliga somarbilder från Dalsland Gillis . Som vanligt fina bilder.Skogsmulle

  SvaraRadera