söndag 9 februari 2014

Är Fotosofen klarsynt?Begreppet klarsyn kan användas i olika sammanhang. Jag tänker mig klarsyn med egenskapen att klart kunna inse och förstå den aktuella situation jag befinner mig i.

Jag ser inte med klarsyn hela tiden. Klarsyn är något som kommer till mig i de situationer då jag riskerar att mista någon eller något.

Har jag klarsyn för värdet av det jag har?

Har jag lättare att ha klarsyn för det jag saknar?

En annan form av klarsyn kan jag anlägga på denna bild. Den är inte vidare skarp men gässen flyger i god ordning och det ger ju betraktaren en upplevelse det också.
Vi som bor i södra delen av landet har vädersituationer som inte stämmer med förhållandena  norrut. Jag har hört hisnande berättelser om hur det är i Markaryd vad gäller väder. Så här såg det ut en morgon nyligen när jag skulle ta mig till konsum för att handla. En jättehög med snö framför dörren. Man ser ju knappt dörren till vänster om snöhögen.


Jag visar ingen bild på hur vackert det blev när jag skottat bort snön. ( Det var Eva som rekommenderade det tilltaget.) All vet ju hur avsaknad av snö ser ut och det är inte så lätt att tydliggöra det med en bra bild.

Jag tog mig nu en sväng ner till ån för att se hur vackert flaggorna fladdrar på en av båtarna i ortens fiskeflotta. Den här bilden kommer att dra hit turister!
På isen i en mera skyddad vik av ån hittar jag en Storskarv som har bekymmer med maten. Jag får bevittna hela skådespelet när Skarven kommer upp till ytan med fisken. Den drar upp fisken på isen och angriper den direkt, eftersom den verkade ha god aptit.Till Storskarvens besvikelse och min belåtenhet, lyckades skarven inte svälja fisken. Fisken var för stor! Om jag såg rätt så är det en Id, som hamnat i svårigheter. Skarven flög sin kos och fisken låg kvar i två dagar på isen. Jag fick ihop 156 exponeringar under kampen.

Jag låter mig förundras över att få se och fotografera en sådan händelse i naturen.

Det är ganska trevligt att låta sig förundras.
Det är trevligare att förundras än att inte bli förundrad. Eller att vara avtrubbad.
Man kan ju leva sitt liv och vara cool, d.v.s att inte förundras.
Man kan också leva sitt liv som om allting är ett mirakel.
Beslutet ligger hos en själv.

Kanske har detta att göra med klarsyn?

Ytterligare en möjlighet att förundras över hur tillvaron ser ut, fick jag häromkvällen, strax innan det blev för mörkt. Det är kärnkraftverket som syns i bakgrunden och ett passagerarflyg som passerar uppe till höger.


Lev väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar