torsdag 2 mars 2017

Avsked med dramatik

                                                                                 
                                                                                                                            2017 03 02


Mitt förrförra inlägg hade rubriken "Avskedet". Det här inlägget har rubriken "Avsked med dramatik".
Det är stor skillnad på de båda inläggen. Det tidigare hade med en partners död att göra. Det här inlägget har mera att göra med livets fortsättning.

Det blir ganska många bilder. En nackdel för mig är att jag som fotograf inte hinner förflytta mig till rätt position för att få bra följd av bilder i förloppet. Jag skall försöka lägga till text där det behövs.

För ett par dagar sedan befann jag mig i ett område med vatten och fåglar. Jag hade inga förväntningar utan var inställd på en lugn promenad.

I en vattensamling låg det två unga svanar.
Inget speciellt med den bilden. Men i samma vatten låg de unga svanarnas föräldrar. Det var föräldrarna som kom att stå för den dramatik som utspelar sig.

Föräldrarna ser fina ut med uppspärrade vingar och mitt första intryck var att de gjorde sig bra där de kom.
De simmar fint. Men jag tyckte det var lite märkligt att de båda simmade med vingarna aktiverade. Det var en mulen dag och tidigt på året.
Hanen (?) sträckte upp sig för att imponera.
Den ena av ungarna hade under tiden gått upp på land. Jag var inte tillräckligt misstänksam beträffande det fortsatt skeendet. Jag förstod inte det som skulle ske, varför jag inte har någon bild på när den gick upp ur vattnet.
Föräldern som sträckte upp halsen i luften simmade fram mot den plats där ungen stod. Den slog med vingarna och hade ett mycket ilsket uppträdande. Jag stod så nära att jag inte fick med hela svanen i bild. Det var lite ovant. Var den på väg mot mig?  Ungen stod kvar på gruset.
Den arga föräldern var nu uppe ur vattnet och gick rakt emot ungen medan den slog med sina vingar. Här kommer ett par bilder till.


Här hann jag inte med. Det gick alldeles för fort för mig och kameran när ungen gick upp ur vattnet. Bilderna blev så dåliga att de inte går att visa. Jag har flera bilder på när ungen arbetar sig upp, och jag väljer en enda. Ungen flyr sin kos.
Den andra ungen låg kvar i vattnet. Jag kände att den troligen kände på sig att här pågick något som den inte trott skulle inträffa.
Är detta något som jag skall råka ut för också?
Den går också upp och ställer sig på gruset.
Föräldern har bestämt sig. Ungen skall skrämmas bort!
En bild till.

Försvinn!
Ungen flyr!
 Då startar den andra föräldern efter den flyende ungen.
En bild till.
Här kan du se hur föräldern har skrämt sin unge så att den tvingas lyfta igen. Du ser den vuxna svanen långt bak i bilden. Det är på långt avstånd.
Den flyende ungen lyfter och flyger nästan rakt emot mig.
Den passerar ganska nära mig. Jag kan se att Bläsänderna som ligger i vattnet inte bryr sig om det som utspelar sig - huvudet under vingen - naturen har sin gång.
Det vuxna svanparet har nu skrämt i väg båda sina fjolårsungar. Brutalt. Javisst - men anledningen är säkert att föräldrarna riktar in sig på att snart lägga nya ägg för att få fram nästa generation.Hej så länge.

1 kommentar: