lördag 31 december 2016

Mitt i nturen.


2016 12 31


Du som brukar titta på Fotosofen, har nog fått en viss uppfattning om de bilder och de texter som jag lägger in i bloggen. Den rubrik som jag sätter på dagens inlägg "Mitt i naturen" är ju en titel som jag lånar från TV-programmet med samma namn.

Många är de upplevelser som jag vid vistelse i naturen fått med hjälp av kameran.  När jag tänker efter så är det tio år sedan jag började fotografera i större utsträckning än tidigare. De upplevelser jag då fått, är resultatet av den största gåva som alla människor någonsin får: Ett liv. Tack mamma, för att du födde mig! De här sista meningarna kan synas högtravande, men jag menar verkligen det jag skriver.

-------------------

En mörk och dyster dag som denna i slutet av december, skall jag visa upp en av dessa fantastiska upplevelser som jag fick uppleva tidigare i höst. Du kommer troligen inte att bli upphetsad av bilderna, men för mig var det en mäktig upplevelse och den vill jag försöka delge dig.

Av bilderna kan man se att jag inte har haft fri sikt mot motiven, ibland skymmer vissa grenar en fullgod exponering. Hade jag suttit fullt synlig hade jag aldrig fått se det jag såg. Det var två stycken Havsörnar. De satt tolv till femton meter från varandra. Den ena var mera skymd än den andra varför jag försökte koncentrera mig på en av dem. Den som var mest skymd flög iväg ganska snart. Avståndet fram till fåglarna uppskattar jag till maximum 150 meter. Jag blev väldigt förvånad när jag fick se dem, två exemplar tillsammans.

Bilderna är på sitt sätt lite enahanda och därför inte så lätta att kommentera enskild bild. 

Mitt halvvakna öga fick plötsligt syn på..........




....två havsörnar, men som jag skrev ovan, den ena var ännu mera skymd än den andra. Du kan se att det sticker fram kvistar av buskar omedelbart framför mig.




Varför är kråkfåglar så intresserade av rovfåglar? När man ser kråkor flyga nära rovfåglar, verkar det som om de är fiender. Här på bilderna kan du se att kråkorna visserligen håller sig på respektfullt avstånd men det verkar inte vara någon direkt fiendskap. När örnen flyger iväg följer kråkorna med. Varför?










Jag förstod av örnens rörelser att den skulle lyfta snart och det gjorde den.











När mitt motiv nu lämnat scenen ställde jag in mig på att bara känna mig belåten med det jag fått se. När jag vänder mig om kommer det en annan rovfågel flygande. Jag hann inte riktigt med i svängen men här flyger en Blå Kärrhök.




En bild till hann jag med innan fågeln var borta.




Spelet är över.

Mitt tidigare halvvakna öga kunde nu slutas igen.




Hej så länge.

söndag 18 december 2016

Viktiga ord.


2016 12 18

Nu är det inte så mycket kvar av detta året. Den tid som är nu, anses vara en viktig period av året. Mycket skall bestyras innan det är försent. För sent för vad då? Tjaaa - att inte ha för många bilder som "blivit över".

Eftersom Fotosofen ibland är lite filosofisk så vidarebefordrar jag några ord som är viktiga, men som inte alltid tillämpas människor emellan. Det som sker mellan personer, har en väldig förmåga att bli fel, trots att de inblandade egentligen har haft för avsikt att det skulle bli bra, ja till och med mycket bra! Äktenskap och relationer där man lever tillsammans eller arbetar tillsammans löper stor risk att sluta med en krasch.

Vi människor borde, med den långa erfarenhet vi fått, ha lärt oss bra sätt att hantera vår tillvaro. Så är det långtifrån alltid. Det som ligger nära är att tillämpa det som stärker relationerna och som också är ömsesidiga. Vi kan försöka tänka på hur vi faktiskt bemöter våra partners. Där ser jag att det finns tre ord som vi kan använda med gott resultat. Samtliga börjar med UPP.

Att ge UPPmärksamhet
Att visa UPPskattning
Att UPPvakta

Kan vi använda de uttrycken oftare kommer de att bidra till goda relationer.

-------------------------

Nu kommer det några bilder från en utflykt här under hösten.

Den första bilden är en Knölsvan som, när den fick se mig med kameran, ljudligt trumpeta till alla som vill höra att : Nu kommer han med kameran igen!



Solen stod ganska lågt den här förmiddagen. En hona av gräsand gjorde sig bra i den belysningen.


Hon brydde sig inte om svanens larm utan stod lugnt kvar. Hon visade sina färdigheter i att posera på de följande bilderna.





Det går ju att visa sig ändå mera samarbetsvillig.




Öppna näbben lite till, men stå still!



Har du sett att jag har ett lila band med fjädrar på vingen också?



Det är inte bara änder som är i farten. Här kommer en Smådopping som har fångat en mört. Nu gäller det att få ner den levande fisken i halsen och det fordrar lite hantering av maten.

Du skall veta att storleken på en Smådopping är ungefär som dina två knutna händer. Det är alltså en väldigt liten fågel.







Hej så länge, ropar måsen.



lördag 10 december 2016

Jakt på mat.



Så här års pågår det en omfattande matning av fåglar "vid knuten" av våra bostäder. Detta är trevligt för oss människor men framför allt för fåglarna. Här kommer några exempelbilder.

Den här vita oskulden kollar mera på höstlöv än på mat, men hon ser trevlig ut.




Detta är en syn du kan se vid vilken fågelmatning som helst. Nio Grönfinkar har kalas.




Ett porträtt av en Grönfink mitt i lunchen som består av solrosfrön.




Detta är en Större Hackspett som fördrar gammal hederlig talgboll. Men den gör sig bra på bild. Du kan se hur maten skvätter när den hackar i bollen.




Detta är också en Grönfink. Näbben är väldigt kraftig på finkar. Deras näbbar är ganska lika sparvanas näbbar. Finken visar upp sina utspärrade vassa klor.




Detta är en jätteflock med i huvudsak Vitkindade gäss. De förekommer numera i stora flockar, liksom även andra arter av gäss.


Man ser inte hela flocken på bilden men jag uppskattar hela flocken till ca. 3000 individer. Det kanske är för lite, men siffran ger en antydning om hur talrika gässen är. Hur många observationer kan man göra av andra fåglar som visar sig i ett sådant antal?

Låt mig anta att antalet är 3000 stycken gäss.
En gås väger grovt räknat 3 kg.
Det betyder att här rör sig 9 ton i luften.
De kan utan vidare flyga upp till 200 meters höjd.
De kan flyga i tio timmar.
De flyger i en hastighet av 70 km per timme. I medvind kan de komma upp i 100 km per timme.
En gås kan ha en livslängd på upp till 25 år.
Allt detta åstadkommer de genom att äta olika växtdelar.
Naturens under!




Nu någonting helt annat.
Råkan uppträder inte i så stora flockar. Detta är en ensamflygare som har något i näbben. Vad då?




 Att övertala Råkan att landa på lämpligt avstånd för kontroll och fotografering var en bedrift. Men vad är det den har i näbben? Kom lite närmare så jag får se.




Ja, jag tyckte väl det. Det är en valnöt. Är den ur årets skörd? Var har du hittat/stulit den? Var skall du gömma den då?




Tyvärr - Det var så mycket gräs i vägen när Råkan gömde nöten så jag fick ingen bra bild, trots att jag försökte med både övertalning och muta. Råkan är i alla fall klar med sitt tilltag ock kan spankulera vidare. Jag gick genast och grävde upp valnöten när Råkan försvunnit.



Som avslutning får du här en bild som du aldrig har sett tidigare.




Hej så länge.

onsdag 7 december 2016

Storskarvens uppvisning



En uppvisning i att flyga rakt och kanske skrämmas lite..............

Som du ser har jag gjort mig fin och vattenkammat mig så jag är riktigt blank på ryggen. Det ser nästan ut som jag står på en startpall för simmare, men denna gången är det för en flygare, mig själv.

Avståndet mellan fotografen och mig är 10 meter.

Jag startar!


Efter 20 meter......



Efter 30 meter.....



Efter 40 meter......



Efter 50 meter............



Efter 60 meter.....



Efter 70 meter....



Efter 80 meter.........



Efter 90 meter........




Vid 100 meter.....        och   den lilla anden till himlen for.............




Nej då. Jag bara skojade med Bläsanden.




Hej så länge.